Halal maaltijden

Wat is Halal?

Halal is een Islamitische term waarmee wordt aangegeven wat is toegestaan voor moslims. Het tegenovergestelde van halal is haram. Dit betekent ‘onrein’ en geeft aan wat verboden is. Halal en haram gelden zowel voor handelingen als producten. Met name voor voedsel gelden bepaalde wetten en regels die afkomstig zijn uit de Koran, Soenna en Islamitische rechtspraak.

Moslims mogen alleen voedsel eten dat halal is. Voor vlees geldt dat het alleen afkomstig mag zijn van een beperkt aantal dieren en dat deze op rituele wijze geslacht en uitgebloed moeten zijn. Tijdens het slachten dient het vlees gezegend te worden door een imam. Ook de manier waarop de dieren gefokt en gehouden zijn wordt meegewogen bij de beoordeling of het vlees halal of haram is. 

Richtlijnen Halal:

  • Varkensvlees is niet toegestaan.
  • Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan.
  • Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan.
  • Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan.
  • Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan.
  • Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.    Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
  • Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet.
  • Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan.
  • Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan.
  • Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn.
  • Regels voor Halal certificering

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt. Indien alles binnen het bedrijf voldoet aan de geldende richtlijnen en spijswetten, wordt een halalcertificaat toegekend aan het eindproduct. 

Onze richtlijnen

Eetgemak heeft een aparte keuken waar halalmaaltijden worden bereid. De keuken en alle grondstoffen die gebruikt worden bij de bereiding van deze maaltijden zijn gecontroleerd door H.I.C. (Halal International Control). Alles wat wordt ingekocht, bereid en verkocht vanuit deze keuken, is halal. Eetgemak beschikt daarmee over een halal bedrijfscertificaat. 

Sorteren op:
Weergegeven:
Weergeven 1 t/m 34 van in totaal 34