Natrium/zoutarm maaltijden

Wat is natriumarm/zoutarm? 

Natrium is een mineraal dat in onze voeding voorkomt en een bestandsdeel is van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is NatriumChloride (NaCl), 1 gram NatriumChloride bevat 400mg natrium. Als men het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat de voeding minder natrium moet bevatten. Vroeger werd gesproken over een zoutloos of zoutarm dieet, tegenwoordig spreekt men van een natriumbeperkt dieet. In ons lichaam speelt natrium een rol bij de vochtbalans.

Wanneer de vochtbalans verstoord is (bijvoorbeeld door niet goed functionerende nieren, hart of lever) kan er een natriumbeperkt dieet voorgeschreven worden.

Een natriumbeperkt dieet wordt onder andere voorgeschreven bij:

  • Hoge bloeddruk
  • Sommige aandoeningen aan de lever, het hart of de nieren (gepaard gaande met oedeemvorming)
  • Gewijzigde hormoonhuishouding 
  • Oedeem

Onze richtlijnen

Er zijn verschillende gradaties in een natriumbeperkt dieet. De mate van de natriumbeperking wordt bepaald door de arts en de verdeling over de dag wordt besproken met de diëtist. De natriumarme maaltijden van Eetgemak Vreeburg bevatten maximaal 0,12 g natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 g of 100 ml product. Aan deze producten wordt geen (keuken)zout toegevoegd. Wel kunnen de producten grondstoffen bevatten met minimale hoeveelheden zout. De hoeveelheid komt niet boven de norm van 0,12 g natrium uit.

Sorteren op:
Weergegeven:
Weergeven 1 t/m 37 van in totaal 37